Στα μονοπάτια της Καρύστου… αποχαιρετώντας τη Γ Γυμνασίου Καρύστου 2025

Το Γυμνάσιο Καρύστου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας  οργάνωσε θεματικό περίπατο για τους μαθητές και μαθήτριες της Γ Τάξης με στάσεις σε μερικά από τα πιο γνωστά ιστορικά μνημεία του τόπου.

Σημείο εκκίνησης ήταν η Βρύση της Αρετής στην περιοχή της Μεκουνίδας. Η όμορφη αυτή παλαιά κρήνη (βρύση) έγινε από τον Μουσταφά Ιμπις Χασάν στη μνήμη της γυναίκας του Αρετής το 1802.

Εκεί μας περίμεναν οι οδηγοί της πεζοπορίας μας Κώστας Μπεβεράτος και Δημήτρης Σέρελης, μαζί με την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ευβοίας Φανή Σταυρουλάκη η οποία μας έδινε τις απαραίτητες ιστορικές πληροφορίες για τα μνημεία.

Έπειτα ακολουθήσαμε το μονοπάτι με τα αιωνόβια πλατάνια και τις λεύκες που μας οδήγησε στις Πέντε Βρύσες των Ευζώνων (περιοχή Γραμπιά Καρύστου) , κάτω ακριβώς από τον μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας

Οι Πέντε Βρύσες των Ευζώνων.

Ο ναός της Αγ. Σοφίας στον Γραμπιά.

Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος ήταν το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, στους βόρειους πρόποδες του λόφου του κάστρου CastelloRosso. Το υδραγωγείο ήταν η κύρια πηγή ύδρευσης για το κάστρο, αντλώντας νερό από την πηγή Μοντοφώλι στις πλαγιές του όρους της Όχης.

Στη συνέχεια ακολουθήσαμε το μονοπάτι που μας οδήγησε στην είσοδο του CastelloRosso (Κοκκινόκαστρο). Περιηγηθήκαμε στο κάστρο φτάνοντας μέχρι το ψηλότερο σημείο του, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Ο θεματικός μας περίπατος ολοκληρώθηκε με φαγητό και χορούς στο χωριό Μύλοι. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας που συνδύαζε περπάτημα μέσα σε όμορφο και ευχάριστο φυσικό περιβάλλον, γνωριμία με την ιστορία του τόπου που ζούμε, ανθρώπινη επαφή και διασκέδαση!

Αγαπητά μας παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου,

όπως ήταν ανηφορικά τα μονοπάτια που διασχίσαμε μέχρι να φτάσουμε στο επιβλητικό Κοκκινόκαστρο, έτσι είναι και οι ανηφοριές της ζωής. Τα καταφέρατε στο Κοκκινόκαστρο! Έτσι να τα καταφέρετε και στη ζωή σας!

Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στους κους Δημήτρη Σέρελη και Κώστα Μπεβεράτο και στην αρχαιολόγο μας Φανή Σταυρουλάκη!!!

admin

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...