Εορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Το Γυμνάσιο Καρύστου γιόρτασε φέτος την διπλή εορτή της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον του οθωμανικού ζυγού και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με αφετηρία τη ζωή και την ποίηση του  Διονυσίου Σολωμού. Στόχος μας ήταν να νιώσουμε Ελλάδα μέσα από την ελληνική ποίηση, τα ελληνικά τραγούδια, την ελληνική μουσική και τους ελληνικούς χορούς, καθώς και μέσα από την ζωγραφική Ελλήνων και ξένων δημιουργών που αποτύπωσαν τον ελληνικό αγώνα.

Αντλήσαμε έμπνευση από την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» όπου ένας πατέρας της σύγχρονης εποχής μιλά στο γιό του για τον εθνικό μας ποιητή. Στη διάρκεια της παράστασής μας ο Διονύσιος Σολωμός ζωντανεύει πάνω στη σκηνή,  αποφασίζει να επιστρέψει από την Ιταλία στο νησί του τη Ζάκυνθο όταν μαθαίνει για την ελληνική επανάσταση και να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στον αγώνα. Τον παρακολουθούμε, λοιπόν, να γράφει  τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»,αφού πρώτα ξαναθυμάται τα ελληνικά του αγοράζοντας λέξεις…

Κινούμαστε μεταξύ σύγχρονης εποχής και εποχής 1821. Μαθητές απαγγέλουν αποσπάσματα από τον  «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Ο Ρήγας ξεσηκώνει το πλήθος με «πολεμόκραχτη φωνή»…Η χορωδία είναι με το μέρος του και ανεβαίνει κι αυτή στη σκηνή. Μια ιστορικός τέχνης εξηγεί σε πατέρα και γιο τις ιστορίες που μαρτυρούν οι εμπνευσμένοι από την Ελληνική Επανάσταση πίνακες ζωγραφικής.

Ο Σολωμός παρακολουθεί την παρουσίαση του έργου του και τα όσα συμβαίνουν πάνω στη σκηνή. Πατέρας, γιός και ιστορικός τέχνης υποκλίνονται στο πρόσωπό του και ο ίδιος υποκλίνεται στην Ελλάδα.

«Ας κρατήσουν οι χοροί!»

Η ελληνική σημαία σηκώνεται ψηλά !

Το παρελθόν στηρίζει το παρόν και προχωράμε…

Υπεύθυνοι για την διοργάνωση της γιορτής ήταν οι φιλόλογοι Βασιλική Σμυρλή  και Τάσος Φουρλάν, με την συνεργασία της μουσικού Μαρίας Βοργιά και της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Λίτσας Βουλή  , πάντα με την στήριξη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.

Η γιορτή βιντεοσκοπήθηκε και προβάλλεται στο παρακάτω βίντεο:

admin

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...